Szukaj przepisu

czwartek, 20 listopada 2014

Paczuszki z mortadelą i pieczarkami


Składniki:
1,5 szklanki mąki do pizzy
ok. 10 g drożdży
łyżka oleju/oliwy
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
szklanka letniej wody

Dodatkowo:
kilka plasterków mortadeli
300 g pieczarek 
cebula
łyżka masła

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dać cukier i 1/2 szklanki letniej wody zamieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę przesiać, dać sól a następnie dać drożdże, wymieszać. Dodać tyle wody, aby ciasto ładnie się zagniatało i aby nie było za twarde, ani za rzadkie. Następnie dać łyżkę oleju i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, ok. godzinki.
Pieczarki pokroić w kosteczkę, do garnka dać.
Cebulę zeszklić z łyżką  masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem i solą.
Kiedy ciasto wyrośnie, napierać dłonią nieduże porcję, wielkości pięści i rozpłaszczać na placki (za pomocą wałka).
Na spód (środek spodu) kłaść pieczarki (łyżkę) i nakrywać plasterkiem mortadeli.  Następnie zawijać i robić takie paczuszki jak na zdjęciu. 
Piekarnik nagrzać do 230 stopni i piec ok.20-25 minut. 

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja, chociaż ja wymieniłabym pewnie mortadelę na parówki na przykład ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *